Cu binecuvântarea și la inițiativa Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, Biserica Mănăstirii Mirăuți, loc în care a fost așezată, vreme de aproape două veacuri, racla cu moaștele Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou, a redevenit sălaș pentru acest odor de mare preț la sărbătoarea așezământului monahal. Întrucât anul acesta se împlinesc 435 de ani de la mutarea acestora în noua Catedrală Mitropolitană, ctitoria domnilor Bogdan al III-lea și Ștefăniță, Centrul Eparhial Suceava alături de obștea așezământului monahal, îndrumată duhovnicește de arhim. Haralambie Țanef, a pregătit o serie de evenimente menite să bucure sufletele credincioșilor în perioada Postului Mare, dar și să marcheze într-un mod deosebit această filă din istoria mănăstirii redeschise de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic în anul 2023.
În seara zilei de luni, 22 aprilie 2024, în ajunul hramului – Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, racla cu moaștele întregi ale Sfântului Ioan a fost purtată în procesiune de la Paraclisul Catedralei Arhiepiscopale din Suceava către cea dintâi reședință mitropolitană a Moldovei, Mănăstirea Mirăuți, de către un sobor condus de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, nu înainte de citirea unui fragment din slujba Acatistului Sfântului Ioan.
Cinstitele moaște au fost întâmpinate în curtea vechii catedrale mitropolitane a Moldovei de către obștea mănăstirii, numeroși credincioși și clerici, precum și de către Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului. Ocrotitorul Cetății Sucevei a fost așezat în biserica mănăstirii, precum odinioară la începutul secolului al XV-lea, unde a continuat slujba Acatistului, la strană fiind Grupul Psaltic al Seminarului Teologic Liceal Ortodox din Suceava, dirijat de arhid. Paul Iușcă.
Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a adus în atenție faptul că Sfântul a ajuns la locul cel dintâi pe care el însuși l-a ales pentru a veghea Țara Moldovei, arătând totodată că prin acest eveniment se întâlnesc doi Sfinți Mari Mucenici, Gheorghe – purtătorul de biruință și Ioan cel Nou, nu întâmplător aleși drept ocrotitori pentru cele două Catedrale Mitropolitane.
„Dacă ar fi de față un cronicar, cred că s-ar bucura să însemneze într-o cronică a evenimentelor importante din Țara Moldovei de Sus și această zi. O zi pentru care mulți s-au rugat, zi mult așteptată îndeosebi de cei care au avut Biserica, Mănăstirea mai târziu, Mirăuți la suflet. În această biserică, sfintele moaște ale mucenicului celui bineplăcut al lui Dumnezeu, Ioan, au poposit timp de mai bine de 150 de ani. Aici a fost locul cel dintâi pe care și l-a ales, așa cum glăsuiește cântarea Bisericii din ziua de pomenire a Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou, pe 2 iunie. Așadar, locul pe care el l-a ales pentru a-l ocroti cu sfintele lui moaște. Vremurile apoi s-au schimbat și, ridicându-se o nouă Catedrală Mitropolitană, la distanță relativ mică, moaștele Sfântului Mare Mucenic, în chip firesc au trebuit să fie acolo așezate […],iar aici, la Mirăuți, a rămas ca un dor. Dor în parte alinat atunci când, în preajma zilei de 24 iunie, sfintele lui moaște treceau doar pe aici în chip simbolic, printre primele opriri ale procesiunii anuale cu moaștele Sfântului în ziua sau în preziua, în apropierea zilei de prăznuire, cea de-a doua, adică 24 iunie. Astăzi, cu voia lui Dumnezeu și prin rânduiala Părintelui Arhiepiscop Calinic, moaștele Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou vin din nou la Biserica, la Mănăstirea Mirăuți, nu doar într-o trecere, ci într-o ședere. Într-o ședere de o zi și o noapte, mai precis, până mâine seară spre ora 20:00, astfel încât hramul acestei mănăstiri, Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, anul acesta este unul cu totul și cu totul deosebit, pentru că se întâlnesc sfinții între ei, într-un fel, să spunem. Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, ocrotitorul acestei mănăstiri, al vechii catedrale mitropolitane, și Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou, care l-a urmat întru mărturisire pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. Pentru toate acestea cade-se din toată inima să aducem mulțumire lui Dumnezeu. Să mulțumim Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou care a ocrotit toată Cetatea Sucevei și atunci când a poposit, a adăstat cu sfintele lui moaște aici, la Mirăuți, și în catedrala, mănăstire mai apoi care i-a purtat și îi poartă pe mai departe numele. Să mulțumim tuturor acelora care au făcut posibil acest eveniment.”
Ierarhul oaspete, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, le-a mulțumit tuturor pentru primirea călduroasă și a subliniat faptul că vizita pe aceste meleaguri este precum o întoarcere acasă, întrucât Sfântul Voievod Ștefan cel Mare este și protectorul Arhiepiscopiei Clujului, domnul moldav fiind și cel care a înființat primul centru episcopal la Feleac.
„Bineînțeles că dacă este vorba de această biserică, este vorba și de Sfântul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt, care este protectorul dumneavoastră, dar este și protectorul nostru în Arhiepiscopia Clujului, de vreme ce el a înființat prima mitropolie a noastră la Feleac. Și tot el a înființat și episcopia de la Vad, de acolo și numele arhiepiscopiei noastre. Așadar, refacem și noi drumul înspre acasă, că era într-un fel, și acest termen vehiculat, venim acasă pe urmele Sfântului Ștefan cel Mare, Voievodul Moldovei, dar în același timp și ctitorul eparhiei noastre, aducându-vă și salutul și binecuvântarea Părintelui Mitropolit Andrei, chiriarhul nostru. Și bucuria se vede prin întâlnirea cu dumneavoastră, întâlnirea cu sfinții, realizând ceea ce se întâmplă la Sfânta Liturghie, Taina Adunării. Taina Adunării care este această împreunare a lumii de jos cu lumea de sus care se vede și se trăiește în biserica noastră. Vă sunt recunoscător pentru invitația pe care mi-ați făcut-o și bucuros deopotrivă să fiu împreună cu Părintele Episcop Damaschin Dorneanul la tot ceea ce se va întâmpla la ceas de sărbătoare în această frumoasă și istorică mănăstire. Vă mărturisesc că sunt deopotrivă și emoționat, văzând bucuria dumneavoastră de a-l primi pe Sfântul Ioan acasă la dânsul, această ospitalitate arătându-se și înspre noi, oaspeții, care venim de departe ca să ne simțim acasă.”
Arhim. Haralambie Țanef, starețul Mănăstirii Mirăuți, și-a exprimat bucuria de a fi martor la acest moment istoric, a mulțumit oaspeților și tuturor celor s-au implicat în buna desfășurare a acestei manifestări prin care Sfântul Ioan cel Nou poposește din nou între zidurile sfântului locaș al Mirăuților.
A fost săvârșită apoi slujba de Priveghere în cinstea purtătorului de biruință, Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, ocrotitorul sfântului locaș de la poalele Cetăţii de Scaun, sub protia Preasfințitului Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.
Ierarhul va oficia, alături de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, și Sfânta Liturghie în dimineața zilei de 23 aprilie, ziua cinstirii de către Biserica Ortodoxă a Sfântului Gheorghe, răspunsurile liturgice urmând a fi oferite de către Grupul Psaltic al Seminarului „Mitropolitul Dosoftei” din Suceava.
Bucuria hramului va continua cu un eveniment deosebit, biserica Mănăstirii Mirăuți fiind gazda celei de-a doua ediții a Concertului prepascal „Ofrandă Iubirii Răstignite”, susținut de Grupul Psaltic „Dimitrie Suceveanu” al Catedralei Arhiepiscopale din Suceava, începând cu ora 18:00.
Credincioșii se vor putea închina cinstitelor moaște pe parcursul întregii nopți și în ziua hramului, urmând ca acestea să se întoarcă în Paraclisul Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava” în seara zilei de marți.
Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava s-a născut în jurul anului 1300 în cetatea Trapezunt, aflată în Asia Mică, pe malul Mării Negre. Pentru că nu a dorit să se lepede de dreapta credință, a fost martirizat în anul 1330, în Cetatea Albă. Vestea minunilor pe care Sfântul Ioan cel Nou le-a săvârșit în decursul timpului a străbătut întreaga lume ortodoxă, moaștele sale fiind aduse la Suceava de către domnul Moldovei, Alexandru cel Bun. Pomenit de Biserica Ortodoxă la datele de 2 și 24 iunie, Sfântul Ioan cel Nou s-a dovedit a fi mângâietor și grabnic ajutător al tuturor celor care îl cinstesc cu evlavie.
Irina Ursachi
sursa NewsBucovina